sobota 5. prosince 2015

Matcha - japonský práškový čaj

Jistě znáte japonský čajový obřad. Při něm se používá velmi zvláštní čaj. Lístky jsou totiž rozemleté na jemný prášek a čaj z nich připravený se vypije i s tím rozemletým čajem, nezůstanou žádné vylouhované lístky. Když si odmyslíte celý ten komplikovaný obřad, který tady v Čechách asi těžko budeme praktikovat, zůstane nám práškový čaj zvaný matcha (čte se mačča).
Matcha se dá koupit i u nás, není právě levná, ale má - kupodivu - docela mnohostranné použití. V první řadě pro přípravu nápoje studeného i horkého, snese i přídavek mléka nebo smetany, což obyčejnému zelenému čaji nesvědčí. Můj oblíbený recept je rozmíchat matchu v troše studeného mléka nebo smetany, pak přidat horkou vodu a našlehat metlou nebo v nějakém šlehači. Vznikne krásná pěna s výbornou chutí. Cukr nepřidávám.
Pokud chcete šokovat, udělejte si matchu s vodou do průhledné plastové lahve. Bude to vypadat jako voda z rybníka. Jen s tím rozdílem, že rybniční voda vašemu draví zrovna neprospěje, zatímco matcha se doporučuje právě pro obsah oxidantů a jiných třeskutě zdravých složek. Chemický rozbor matchy si udělat nedokážu, ale naprosto přesně cítím, jak povzbuzující účinky má na člověka. Klidně může nahradit kafe.
Matchu je možné přidat i do řady jídel, zvláště třeba do sladkého pečiva, do piškotového těsta, dokonce i do chleba. Všemu dodá nazelenalou barvu. Dá se použít k obarvení polevy třeba na vánoční cukroví, ale pak bych s takovým cukrovím byla opatrná, protože matcha má velmi povzbudivé účinky.



Žádné komentáře:

Okomentovat